Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych napoi które kuszą nas swoimi kolorowymi opakowaniami. Wszystkie obiecują być sokami owocowymi, w pełni naturalnymi ale czy jest tak na prawdę? Warto sprawdzić ich skład i przekonać się co tak naprawdę kupujemy.

Jakie rodzaje soków są dla nas najzdrowsze?

Pierwszą rzeczą którą warto wiedzieć o sokach sklepowych to fakt, iż poddane zostały pasteryzacji. To wszystko po to, aby mogły przez wiele miesięcy leżeć na sklepowych półkach lub w magazynach. Niestety, poprzez pasteryzację w wysokiej temperaturze soki pozbawia się wartości odżywczych. Wczytują się w etykietę, z pewnością zobaczymy co tak na prawdę znajduje się w soku. Przeważnie rozwadniane są one dużą ilością wody. Czasami zdarza się że stosunek soku do wody to 30 do 70%. Trudno to więc nazwać sokiem a bardziej wodą z dodatkiem. Soki te nie są produkowane bezpośrednio z owoców a z soków zagęszczonych do których dodawany jest cukier oraz chemiczne słodziki. Biorąc pod uwagę cenę soków w kartonie, ich picie naprawdę nie jest opłacalne. Ogromna ilość cukru w sokach które piją również małe dzieci doprowadziła do wielkich problemów z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru w organizmie dzieci. Badania udowodniły, że popularne soki pomarańczowe są tak samo szkodliwe jak słodzone napoje gazowane. Specjaliści zachęcają do podawania dzieciom zwykłej wody lub mleka do picia. Kiedy jednak będziemy chcieli napić się soku, warto zrobić go samemu. Elektryczne wyciskarki do cytrusów czy sokowirówki sprawiają, że stworzenie takiego w pełni naturalnego, bogatego w witaminy i minerały soku, jest zupełnie nieproblemowe. Warto próbować różnych kombinacji naturalnych soków, zarówno owocowych jak i warzywnych. Z pewnością przyniosą wiele korzyści dla naszego zdrowia.