Herbatę każdy z nas pije i każdy z nas ją lubi. Rozkoszujemy się aromatem parzonych owoców albo charakterem czarnej mieszanki. Jedni wola tradycyjną herbatę, inni z kolei uwielbiają połączenia owoców, kwiatów i egzotycznych zapachów. Pijemy ją pod różnymi postaciami. I tutaj pojawia się pytanie – czym różni się herbata liściasta od ekspresowej?

Rytuały

Wokół tego napoju można powiedzieć, że rozrósł się kult jego picia, praktykowany z różną intensywnością, w zależności od danego kraju. Jak wiadomo, Wielka Brytania słynie z celebrowania herbaty, uroczyście kosztując ją każdego popołudnia o godzinie 17. Popularność tego napoju jest duża także w krajach afrykańskich, skąd pozyskuje się niektóre jej gatunki. Nie wspominając o Chinach i Azji Wschodniej, gdzie nawyk picia herbaty ma swoje początki.

KAWA CZY HERBATA?

Napar ze specjalnych, herbacianych liści ma swoją bogatą historię i wiele lat ewolucji za sobą. Obecnie mamy niezliczoną ilość odmian herbaty i mieszanek tego typu. Jednak najczęściej wybieranymi postaciami parzenia są torebki oraz ususzone liście, zamknięte w odpowiednim opakowaniu.

Podstawowe różnice

Powszechnie uznaje się, że herbata liściasta jest zdrowsza od tej pakowanej w starannie zamknięte saszetki. Jest mniej przetworzona, a ponadto zrobiona z lepszej jakości mieszanki. Herbata liściasta zawiera najczęściej całe, niepołamane listki, z których można uzyskać lepszy aromat i smak napoju. Natomiast w przypadku produktów w torebkach, otrzymujemy gorszej jakości mieszankę, zazwyczaj typu Fannings lub Dust. Herbata taka ma postać pyłu, stworzonego z wysuszonych, drobnozmielonych liści. Z połamanych fragmentów łatwo wyparowują olejki eteryczne, które podkreślają charakterystyczny smak. Ich brak powoduje, że herbata w torebkach nie jest tak dobra, jak ta w postaci liściastej. Ten dysonans można przyrównać do ekskluzywnych perfum i mniej kosztownych zapachów z niższej półki. Luksusowe kosmetyki zachwycają piękną wonią, ponieważ zostały wykonane z o wiele większą starannością i zawierają składniki lepszej jakości.

Oba gatunki herbaty różnią się także sposobem jej parzenia. Odmianę w torebkach wystarczy zalać wrzącą wodą, odczekać kilka minut, aby po chwili cieszyć się aromatem świeżego naparu. W przypadku herbaty liściastej warto zaopatrzyć się w gustowny zaparzacz, do którego wkładane są listki i zalewane wodą w kubku bądź filiżance. Po krótkim czasie oczekiwania uwalnia się niepowtarzalny aromat, który nie tylko zachwyca smakiem, ale i niesamowitym zapachem.