Czarne złoto – tak określana jest kawa. Napój bogów, który ratuje nas przed senną aurą i przygnębieniem. Dodaje energii, ułatwia koncentrację, integruje towarzystwo. Wybornie smakuje. Co jeszcze kryje się w aromatycznych ziarnach kawowca?

Skąd pochodzi kawa?

wyzwól sobie baristę

Dla wielu szczęście i przyjemność, a niektórym najzwyczajniej nie odpowiada. Kawa jest bezsprzecznie najpopularniejszym napojem na świecie i ma zarówno rzesze fanów, jak i przeciwników. Każdy zakątek świata skrywa wyjątkowe sposoby palenia ziaren, procesu zaparzania, wydobywania aromatu. Niemniej, moc kawy i jej smak zależy od indywidualnych preferencji.

Kawa zawiera kofeinę, która niewątpliwie pomaga przetrwać smakoszom szczególnie poniedziałkowe poranki. Ponadto dzięki niej lepiej funkcjonujemy, możemy się skupić na pracy, jesteśmy łagodnie pobudzeni do efektywniejszego działania.

Po raz pierwszy kawa pojawiła się w Polsce za sprawą Turków. Była napojem elitarnym, a dostęp do niej zdecydowanie rozszerzył się w XVII wieku. Wielbiciele kawy nierzadko podkreślają, że nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki mocnej, aromatycznej małej czarnej. Kawa zdecydowanie wyostrza zmysły, korzystnie wpływa na układ trawienia i krążenia, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu II, a wypicie jej przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni o 50%.

Rodzaje kaw

wyzwól sobie baristę

Na rynku dostępny jest szereg kaw aromatyzowanych, które przywołują ulubione nuty smakowe, a często w połączeniu np. z mlekiem, tworzą wyjątkową kombinację. Istnieją kawy wiśniowe, waniliowe, czekoladowe, a także orzechowe, zielone o właściwościach oczyszczających organizm z toksyn i o smaku owoców skandynawskich, tj. borówki, żurawiny, jeżyny, maliny i moroszki. Wspaniały smak i aromat możemy wydobyć, używając specjalnych akcesoriów baristycznych. Dzięki temu jesteśmy w stanie osiągnąć mistrzowski poziom w przygotowywaniu kawy i zaskoczyć swoich bliskich.

Wniosek? Kawa jest doskonałym komponentem udanego dnia.